Kryssningar

Svenskarna har varit ute på havet sedan vikingarnas dagar. Nuförtiden har vi bemästrat sjöfarten och våra behov har ändrats. Vi ror inte längre ut i öppna båtar med enda mål att komma fram. Vi har istället satsat på att göra färden så bekväm som möjligt och har som mål att få till en så njutbar upplevelse på fartygen som möjligt.
Kryssningar är väldigt nära i våra tankar både om vi tänker romantisk ”getaway” och partyweekend. Ofta kan man hitta möjligheterna till båda på samma fartyg så man själv kan välja att göra precis det man känner för.

Många tänker automatiskt på spa och relax- avdelningar när man diskuterar kryssningar. Att efter en massage gå upp på ett sommardäck och sitta med en drink eller sitta med en varm dryck och kolla ut på ett hav som aldrig blir till is är svårt att slå. Havsupplevelsen kombinerat med avslappning, god mat och dryck är en välbehövlig paus för de flesta i vårt stressiga samhälle.
På fartygen kan man alltid hitta mängder med sysselsättningar och underhållning. Alla fartyg ser olika ut med olika inriktningar på sina aktiviteter.

Färjorna kommer i många koncept och med många olika rutter som kan ta dig till många intressanta platser i världen. Trots att många åker på kryssning för upplevelsen på färjan så är det ett riktigt bra sätt att uppleva ett land eller stad. Rederierna har alltid förslag och ofta speciella erbjudanden på vad man kan göra i de städer där man går i hamn. När det gäller de vanligste linjekryssningarna är det vanligt att de har ett hotell i hamnen där man kan få ett par dagar i land för ett förmånligt pris och ta en senare avgång tillbaka.

I äldre städer hamnar man alltid nära stadens kärna när man kommer från havet. Förr var hamnen livscentrum för alla kuststäder så städerna växte ofta fram från hamnen och utåt. Det gör hamnen till bästa utgångspunkt när man vill ha nära till både affärscentrum och äldrebyggnader. Åker du en lite längre kryssning till en större stad så hamnar du inte sällan mycket närmare centrum än de hotell du hade fått för samma summa pengar. På till exempel karibiska kryssningar där du ofta stannar flera dagar i en hamn så gör du en helt fantastisk bra deal om man börjar räkna på det. Faktum är att om man börjar räkna på längre kryssningar överlag blir de väldigt ekonomiska jämfört med om man skulle flyga eller ta bilen.

Roliga länkar

16 jan 2017